Az emberek mindent elhisznek?

Mi haszna van a fluoridos fogrémeknek? Van egyáltalán? A fogzománcot biztosan nem óvja meg, hiszen kutatások is bebizonyították, hogy a fogzománcon keresztül nem szívódik fel semmi. 

fluor
Vajon miért tesznek fluort a fogkrémekbe? 

 

Akkor mégis mi keresnivalója van a fogkrémekben? Hol fog egyáltalán felszívódni? 

Nézzük talán a legfontosabbat, hogy mi a fluorid. 
A fluorid tulajdonképpen méreg. Méghozzá a legerősebb mérgek egyike. 

Tartalmaznak fluoridot például növényvédőszerek illetve a kemoterápiában is divatosan használt vegyület.  

A fluorid legfontosabb káros hatásai

  • Aokon a vidékeken (elsősorban ipari), ahol hidrogén-fluorid formában kerül a levegőbe, már 0,1 ppb koncentrációban immunrendszer-károsító  hatását észlelték elsősorban gyermekeknél.
  • Több mint 62 enzim működését képes gátolni szervezetünkben. Tartalmazza az ún. kolinészteráz enzimet, amit a háborúk idején idegbénító gázként vetettek be.
  • Nem kívánatos szerkezetű DNS-láncok jöhetnek létre. Ezt nevezik  mutációnak, és ezért a fluor mutagén elem.
  • Módosíthatja a kromoszómák szerkezetét.
  • Növeli a daganatképződés kockázatát.
  • Kis méretű elem mivoltának köszönhetően, képes az agyba is behatolni.  Komoly következményeket muattak ki ezzel kapcsolatban, mint pl. a tanulási képesség csökkenése és memóriazavar kialakulása. Kínában a fluoridos ivóvizet fogyasztó gyermekek IQ-ja jóval alacsonyabb, mint azoké, akik nem isznak magas fluoridtartalmú vizet. Aki több mint 1 ppm (mg/l) fluoridot tartalmazó vizet iszik huzamosabb időn át (pl. egy-két év), annak IQ-ja a kár 70 alá is csökkenhet.
  •  Agyunkban a tobozmirigy az egyik gyűjtőhelye a bekerült fluoridnak. Ez a mirigy termeli a melatonin nevű hormont, amely kiváló antioxidáns, valamint az alvás-ébrenlét ciklus - ezen keresztül biológiai óránk - egyik szabályozója. A tobozmirigyben felgyülemlő fluorid hatásra csökkent a melatonintermelés.

fluor
A fluorid csökkenti a melatonintermelést. 

A fluor hatása az élővilágra:

Az elemi fluor, a fluor-hidrogén és a vízben oldódó szervetlen fluoridok, nagyon mérgezők és maró hatásúak, óvakodjunk attól, hogy bőrre vagy szembe kerüljön!  Szerves anyaggal érintkezve, melyből hidrogént von el, hidrogén - fluorid keletkezik. A bőr roncsolódása ebben az esetben elkerülhetetlen, ugyanis a bőr alá hatol. Ennek következtében károsodnak az idegvégződések.

 A hidrogén-fluorid reagálhat a csont kalciumával és idült csontkárosodást okoz. De ami még ennél is veszélyesebb lehet az az, hogy megköti a szervezetben a kalciumot, ez pedig szívritmuszavart okoz és akár meg is állhat a szív.

A fogkrémek a fluor mellett számos, lassan ható mérget tartalmaznak, mint például a szaharin, a mesterséges színezékek és ízesítők.  

Fontos! 

Szomorú, hogy Európában a fluoridtartalmú fogkrémeket szemtelenül és lelkiismeretfurdalás nélkül reklámozzák, mi több! Egészségünk nélkülözhetetlen " kellékének" tartják. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administraton, FDA) előírja, hogy a csomagoláson fel kell tüntetni az egészségügyi kockázatokra vonatkozó figyelmeztetéseket, valamint azt az információt, hogy a fogkrém lenyelése esetén a helyi toxikológiai intézethez kell fordulni! A Skandináv országokban és a volt Szovjetunió területén törvények korlátozzák a használatát, fogkrémekben való alkalmazása tilos! 

Megdöbbentő, hogy fogkrémet bárki előállíthat és értékesíthet. Engedélyekre abban az esetben van szükség, ha gyógyhatást tulajdonítanak a terméknek. 

Miben fordulhat elő fluor?

  • Bizonyos ipari tevékenységekben és az új nanotechnológiában, használják a fluor plazmát, maratásra.
  •  A hidrogén-fluoridot matt üveg előállítására (marja az üveget).
  • Tapadásgátló bevonatokat: teflon.
  • A hűtőgépek még használják a freonokat mint hőszállító közeget. 
  • Az egészségügyben a fluor jelen van egyes érzéstelenítőkben, antibiotikumokban, gombaölőszerekben, adalékként egyes fogpasztákban mint fogszuvasodást gátló szer.
  • Nagy adagban a nátrium-fluoridot mint rovarirtót használták.
  • A hatvanas években kísérletek folytak a fluornak rakéta üzemanyagként történő alkalmazására. Mérgező és maró hatása miatt a kutatások abbamaradtak.
  • Ásványvizekben is egy-két kivétellel megtalálható. 

Ne dőljünk be a reklámok kellemes hangú színészeinek és a fehér köpenyt viselő lódoktoroknak! Semmi szükségünk nincs a napi fogyasztási szereinkben ilyen mértékű fluor fogyasztására!

Beremiké esszenciái