Minden egyes sejtünknek nap mint nap tízezer szabadgyöktámadást kell kiállnia. Ezeket a támadásokat például az A-, C- és E-vitaminok védik ki, és ha mindez nem történne meg, akkor a sejtjeinket szétbombázná ez az ostrom.
Tízezer szabadgyöktámadás
Ahhoz, hogy ez a védelem hosszú távon fennáljon, folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról.
Svédországban készítettek egy felmérést, miszerint azok a középkorú vagy idős nők, akik táplálékaikkal több antioxidánst fogyasztottak, 20%-kal csökkent a szívinfarktus esélye, mint azoknál a társaiknál, akik ritkán fogyasztottak.
Az 1990-es években Svédországban a mammográfián részt vevő 56 030 nőt a lehető leggondosabban megvizsgálták és nyilvántartásba vették. 1997-ben pedig ezeknek az asszonyoknak küldtek egy kérdőívet, amiben megkérdezték tőlük, hogy lenne-e kedvük részt venni egy táplálkozással és életmóddal kapcsolatos csaknem száz kérdésből álló kérdőív kitöltésében.
70%-uk elfogadta a felkérést. A következő vizsgálat során kiderítették, hogy kik azok a hölgyek, akiknél kimutatható szív- és érrendszeri betegség vagy valamilyen rosszindulatú daganat. 32 561 nő maradt, akit az elkövetkező 10 évben további vizsgálatak vetettek alá.
Alicja Wolk vezette a kutatást, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, de a munkában két amerikai egyetem szakemberei is részt vettek. A vizsgált asszonyok 49–83 esztendősek voltak, és részletesen kikérdezték tőlük a csoportba kerüléskor, hogy az utolsó évben hányszor és mennyit fogyasztottak különböző ételekből.
A kutatók fejenként kiszámolták az étrend teljes antioxidáns-kapacitását, így a nők az eredményük alapján öt csoportba kerültek.
- Azok, akik az első csoportba kerültek, naponta legalább hét alkalommal fogyasztottak antioxidánst tartalmazó ételt vagy italt ( ezek a személyek 20%-kal ritkábban kaptak infarktust ).
- Az ötödik csoportba pedig azok, akik minimális mennyiségben fogyasztottak.
A vizsgálat tíz éve alatt 1114 résztvevőnek volt szívinfarktusa.
Dr. Wolk hangsúlyozta, hogy a védő hatás csak a természetes, vegyes antioxidánsoknak köszönhető. Tehát a különféle antioxidáns molekulák kölcsönhatása a jó egészség titka.
Jó tudni!
Az orvosok képzésében alig kapnak szerepet a vitaminok. Tehát ha az orvos nem hívja fel a figyelmet arra, hogy fogyasszunk természetes vitaminokat, akkor az nem jelenti azt, hogy nem kell! Sok orvos azzal érvel sajnos, hogy nincsenek tanulmányok a vitaminok hatásáről.
Andreas Jopp írta:
... a legtöbb orvos annyit tud csupán róluk, hogy a szervezetnek nyilván elegendő mennyiségre van szüksége belőlük - és a fizetésüket különben sem azért kapják, hogy a betegségeket megelőzzék, hanem hogy a már kialakult kórok tüneteit enyhítsék a megfelelő gyógyszerek felírásával.
Beremiké esszenciái