A civilizáció nem csak a fejlődést hozta el,  hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések magas arányát is. A halálesetek több mint 45%-áért felelősek. 

Minden egyes sejtünknek nap mint nap tízezer szabadgyöktámadást kell kiállnia. Ezeket a támadásokat például az A-, C- és E-vitaminok védik ki, és ha mindez nem történne meg, akkor a sejtjeinket szétbombázná ez az ostrom. 

 

Tízezer szabadgyöktámadás

Ahhoz, hogy ez a védelem hosszú távon fennáljon, folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról. 

Svédországban készítettek egy felmérést, miszerint azok a középkorú vagy idős nők, akik táplálékaikkal több antioxidánst fogyasztottak, 20%-kal csökkent a szívinfarktus esélye, mint azoknál a társaiknál, akik ritkán fogyasztottak.  

Az 1990-es években Svédországban a mammográfián részt vevő 56 030 nőt a lehető leggondosabban megvizsgálták és nyilvántartásba vették. 1997-ben pedig ezeknek az asszonyoknak küldtek egy kérdőívet, amiben megkérdezték tőlük, hogy lenne-e kedvük részt venni egy táplálkozással és életmóddal kapcsolatos csaknem száz kérdésből álló kérdőív kitöltésében.

70%-uk elfogadta a felkérést. A következő vizsgálat során kiderítették, hogy kik azok a hölgyek, akiknél kimutatható szív- és érrendszeri betegség vagy valamilyen rosszindulatú daganat. 32 561 nő maradt, akit az elkövetkező 10 évben további vizsgálatak vetettek alá.  

Alicja Wolk vezette a kutatást, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, de a munkában két amerikai egyetem szakemberei is részt vettek. A vizsgált asszonyok 49–83 esztendősek voltak, és részletesen kikérdezték tőlük a csoportba kerüléskor, hogy az utolsó évben hányszor és mennyit fogyasztottak különböző ételekből.

A kutatók fejenként kiszámolták az étrend teljes antioxidáns-kapacitását, így a nők az eredményük alapján öt csoportba kerültek. 

  • Azok, akik az első csoportba kerültek, naponta legalább hét alkalommal fogyasztottak antioxidánst tartalmazó ételt vagy italt ( ezek a személyek 20%-kal ritkábban kaptak infarktust ). 
  • Az ötödik csoportba pedig azok, akik minimális mennyiségben fogyasztottak. 

A vizsgálat tíz éve alatt 1114 résztvevőnek volt szívinfarktusa. 

Dr. Wolk hangsúlyozta, hogy a védő hatás csak a természetes, vegyes antioxidánsoknak köszönhető. Tehát a különféle antioxidáns molekulák kölcsönhatása a jó egészség titka. 

Jó tudni!

Az orvosok képzésében alig kapnak szerepet a vitaminok. Tehát ha az orvos nem hívja fel a figyelmet arra, hogy fogyasszunk természetes vitaminokat, akkor az nem jelenti azt, hogy nem kell! Sok orvos azzal érvel sajnos, hogy nincsenek tanulmányok a vitaminok hatásáről. 

Andreas Jopp írta: 

... a legtöbb orvos annyit tud csupán róluk, hogy a szervezetnek nyilván elegendő mennyiségre van szüksége belőlük - és a fizetésüket különben sem azért kapják, hogy a betegségeket megelőzzék, hanem hogy a már kialakult kórok tüneteit enyhítsék a megfelelő gyógyszerek felírásával. 

Beremiké esszenciái