Fontos lépések a teljesség igénye nélkül

Ahogy idősödünk, a szervezetünk egyre kevesebb táplálékot képes felvenni. Ugyanolyan felelősségünk idős szervezetünk egészségesen tartása, mint fiatalon. Bár tény, hogy a fiatalkori életvitelünk határozza meg harmadik életszakaszunk minőségét. 

Létezik egy tanulmány, ami megmutatta, hogy milyen veszélyes lehet az egészségre a vitaminhiány idős korban is. Ez a Bethanien tanulmány

 

Mi is ez a tanulmány? 

 Azt vizsgálta, hogy mi a különbség az egészséges és beteg idősek vérértékei között.

A tanulmány során megvizsgálták 50 egészséges és 300 beteg, 75 éves nő vitaminháztartását. Várható volt az az eredmény, ami egyértelműen bizonyította, hogy az időskori immunrendszer gyengeségét és a csökkent szellemi teljesítőképességet a vitaminhiány okozza

Létezik az ún. időskori depresszió, amit sok esetben "csak egy egyszerű" mikrotápanyag-hiány okoz. Ez sok esetben célzott pótolással helyrehozható.

Jó tudni viszont, hogy a mikrotápanyagok felvételét az antidepresszánsok és egyéb pszichére ható gyógyszerek blokkolhatják!

  

Ez mind rendben is van, de...

Hogyan növelhetjük az idősek szellemi teljesítőképességét?

Gondoskodnunk szükséges az optimális mikrotápanyag-ellátottságról (a minimális ellátottság nem egyenlő az optimális ellátottsággal! ). Ez egy külön cikket igényel. 

Itt kerül színpadra az egyik főszereplő: a B-vitamin-komplex

A B12 vitamin és a folsav növelheti az időkorúak szellemi teljesítőképességét.

Ahogy fentebb is említésre került, idősödve egyre kevésbé vagyunk képesek a táplálékainkból felszívni ezt a vitamint. 

 A folsavval kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ha valaki nagy mennyiségben szedi (szintén a B-vitamincsoport egyik tagja), annál szintén nem lehet megbízhatóan kimutatni a B12-vitamin hiányát vérből. Ez idegrendszeri tüneteket produkálhatnak addig, míg meg nem kezdődik a B12 adagolás. Előfordulhat továbbá, hogy a káliumtartalmú étrendi kiegészítők gátolhatják a B12 felszívódását. 

A B12-hiány csökkentheti a vérben a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát növelő homocisztein nevű anyag szintjét, viszont klinikai tapasztalatok szerint B12 adásával nem csökkenthető az infarktus vagy a stroke kockázata. Az adagolt mennyiségről orvost kell megkérdezni.

Mit tegyen hát az ember? Véleményem szerint azt, hogy a lehető legtöbb mindent tegyünk meg az egészségünkért, sporttal, mentális tevékenységekkel, szeretettel. 

Búcsúzóul íme néhány élelmiszer B12-vitamin-tartalma ( nem fogyasztási ajánlat):

μg/100 g
marhamáj 65,0
sertésmáj 39,0
sózott hering 13,0
füstölt hering 9,7
marhahús 5,0
tengeri sügér 3,8
ementáli sajt 3,0
tyúktojás 1,9
joghurt (3,5%) 0,4
tehéntej (3,5%) 0,4

Beremiké esszenciái