Fontos lépések a teljesség igénye nélkül
Ahogy idősödünk, a szervezetünk egyre kevesebb táplálékot képes felvenni. Ugyanolyan felelősségünk idős szervezetünk egészségesen tartása, mint fiatalon. Bár tény, hogy a fiatalkori életvitelünk határozza meg harmadik életszakaszunk minőségét.
Létezik egy tanulmány, ami megmutatta, hogy milyen veszélyes lehet az egészségre a vitaminhiány idős korban is. Ez a Bethanien tanulmány.
Mi is ez a tanulmány?
Azt vizsgálta, hogy mi a különbség az egészséges és beteg idősek vérértékei között.
A tanulmány során megvizsgálták 50 egészséges és 300 beteg, 75 éves nő vitaminháztartását. Várható volt az az eredmény, ami egyértelműen bizonyította, hogy az időskori immunrendszer gyengeségét és a csökkent szellemi teljesítőképességet a vitaminhiány okozza.
Létezik az ún. időskori depresszió, amit sok esetben "csak egy egyszerű" mikrotápanyag-hiány okoz. Ez sok esetben célzott pótolással helyrehozható.
Jó tudni viszont, hogy a mikrotápanyagok felvételét az antidepresszánsok és egyéb pszichére ható gyógyszerek blokkolhatják!
Ez mind rendben is van, de...
Hogyan növelhetjük az idősek szellemi teljesítőképességét?
Gondoskodnunk szükséges az optimális mikrotápanyag-ellátottságról (a minimális ellátottság nem egyenlő az optimális ellátottsággal! ). Ez egy külön cikket igényel.
Itt kerül színpadra az egyik főszereplő: a B-vitamin-komplex.
Ahogy fentebb is említésre került, idősödve egyre kevésbé vagyunk képesek a táplálékainkból felszívni ezt a vitamint.
A folsavval kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ha valaki nagy mennyiségben szedi (szintén a B-vitamincsoport egyik tagja), annál szintén nem lehet megbízhatóan kimutatni a B12-vitamin hiányát vérből. Ez idegrendszeri tüneteket produkálhatnak addig, míg meg nem kezdődik a B12 adagolás. Előfordulhat továbbá, hogy a káliumtartalmú étrendi kiegészítők gátolhatják a B12 felszívódását.
A B12-hiány csökkentheti a vérben a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát növelő homocisztein nevű anyag szintjét, viszont klinikai tapasztalatok szerint B12 adásával nem csökkenthető az infarktus vagy a stroke kockázata. Az adagolt mennyiségről orvost kell megkérdezni.
Mit tegyen hát az ember? Véleményem szerint azt, hogy a lehető legtöbb mindent tegyünk meg az egészségünkért, sporttal, mentális tevékenységekkel, szeretettel.
Búcsúzóul íme néhány élelmiszer B12-vitamin-tartalma ( nem fogyasztási ajánlat):
μg/100 g | |
marhamáj | 65,0 |
sertésmáj | 39,0 |
sózott hering | 13,0 |
füstölt hering | 9,7 |
marhahús | 5,0 |
tengeri sügér | 3,8 |
ementáli sajt | 3,0 |
tyúktojás | 1,9 |
joghurt (3,5%) | 0,4 |
tehéntej (3,5%) | 0,4 |
Beremiké esszenciái