A reblog.hu-n való regisztráció időpontja, a reblog.hu megtekintése során
rögzítésre kerül az utolsó belépés időpontja, illetve egyes esetekben -
a felhasználó számítógépének beállításától függően - a böngésző és az
operációs rendszer típusa valamint az IP cím.
Ezen adatokat a rendszer automatikusan naplózza.
Süti beállítások
Az anonim látogatóazonosító (cookie, süti) egy olyan egyedi - azonosításra,
illetve profilinformációk tárolására alkalmas - jelsorozat, melyet a szolgáltatók
a látogatók számítógépére helyeznek el...
A szolgáltatást a Mediaworks Hungary Zrt.
(székhely: 1082 Budapest, Üllői út 48., továbbiakban: „Szolgáltató”) nyújtja
az alább leírt feltételekkel. A belépéssel elfogadod felhasználási feltételeinket.
Jelen Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztató célja, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. által tárolt adatok
kezelésével, felhasználásával, továbbításával, valamint a Társaság által üzemeltetett
honlapokon történő regisztrációval kapcsolatosan tájékoztassa az érintetteket.
Valószínűleg sok embernek nem lesz szimpatikus az alábbi írás, de itt az ideje, hogy saját kezünkbe vegyük az egészségünket és bevalljuk végre magunknak, hogy hulladékkaját eszünk!
A mai napig sokan kutatják az globális elhízás okát. A ma élő nemzedékek valószínűleg az elhízásra hajlamossá vált elődök leszármazottai. A korlátlan táplálékfelvétel korszakát éljük és mindez nem fog büntetlenül maradni. Ahogy ezt már tapasztaljuk is.
Ahogy idősödünk, a szervezetünk egyre kevesebb táplálékot képes felvenni. Ugyanolyan felelősségünk idős szervezetünk egészségesen tartása, mint fiatalon. Bár tény, hogy a fiatalkori életvitelünk határozza meg harmadik életszakaszunk minőségét.
Létezik egy tanulmány, ami megmutatta, hogy milyen veszélyes lehet az egészségre a vitaminhiány idős korban is. Ez a Bethanien tanulmány.
Köztudott, hogy fehérjéből épülnek fel az izmok. Na de odafigyelünk-e az értékes kombinációkra? Hiszen fontos, hogy a szervezet megfelelő minőségű és mennyiségű saját anyagot képezzen ezekből. Íme egy példa:
100 gramm állati fehérjéből a test 70 gramm testfehérjét készít.
míg...
100 gramm növényi fehérjéből mindössze 30 gramm saját anyagot képes előállítani.
És itt jön a fentebb említett értékes kombináció, amivel növelhetjük a fehérje értékét. Bevált kombinációk lehetnek ( egyénenként változó lehet):
müzli ( cukor nélkül, növényi itallal)
burgonya és tojás
hüvelyesek vagy zölsdégek hússal illetve hallal.
Ezek kombinációk 100 grammjából 60 gramm testfehérjét készít a szervezet.
Érdemes arra figyelni, hogy
egész napra egységesen osszuk el a fehérjeadagokat. Ne vigyük túlzásba, azaz ne akarjuk egyetlen nagy mennyiségű fehérje étkezéssel letudni az egész napot, mert ez lebomlik és a vesén keresztül szépen el is hagy minket. Beoszthatjuk étkezésenként 10-20 grammra is a bevitt mennyiséget.
Mégis honnan tudjuk, hogy mennyi fehérjére van szükségünk?
Így számolhatjuk ki:
Testsúly (kg) X 0,8 gramm= ..........gramm fehérje
Pl. Én 57 kg vagyok, azaz 57 kg X 0.8 gramm = 45.6 gramm fehérjére van szükségem.
Állati vagy növényi fehérjét fogyasszunk inkább?
Lehetőség szerint együtt a kettőt. Az állati fehérje zsírt biztosít számunkra, a növényi rostot. Az állatit ne ész nélkül fogyasszuk, figyeljünk az alacsony zsírtartalomra.
És akkor tádáááám!
Mi a legjobb és leghatásosabb zsírégető az emberi szervezetben?
Bizony a jó öreg növekedési hormontól. Mély álomban termelődik. Ahhoz, hogy ez az anyag aktivizálódjon, két aminosavra van szükségünk. Ez pedig az arginin és lizin. Ezek megtalálhatóak a zabpehelyben, a tejtermékekben, a tojásban. szárnyasokban, tengeri halakban.
Akkor jöjjön hát a Tipp esti órákra
Lefekvés előtt igyunk egy pohár sovány tejet vagy növényi italt (rizs, kókusz, zab), de akár ehetünk szárnyashúst egy kis citrommal meglocsolva, joghurtot zabpehellyel. Ezenkiívül természetesen vannak még számtalan megoldások.
Ne felejtsük! A szervezet csak úgy működik helyesen, ha az alkotóelemek összhatása, amiket beviszünk, harmóniában vannak egymással!
Azt hiszem meg is adtam a választ a címre. Na de ne szaladjunk ennyire előre, mélyedjünk egy kicsit jobban ebbe a témába. Az egészséges életmódról már szinte mindenhol olvashatunk, éppen ezért gyakran ellentmondásos információk között kell eligazodnunk. Véleményem szerint nem létezik olyan diéta, ami általánosan mindenkire alkalmazható, hiszen ahogy két egyforma ember nincs, úgy egyforma betegség sem.
Csak azt fogadjuk el, ami tapasztalataink szerint a legközelebb áll az igazsághoz!
A cikk nem terjed ki mindenre, viszont bízom abban, hogy további tájékozódási vágyat kelt az olvasóban.
Szóval ahhoz, hogy megértsük, hogyan is hízunk el, tudnunk kell, hogyan működik az anyagcserénk. Mert bizony az anyagcsere a "felelős" mindenért. És a mértékletes evés.
Mi is az anyagcsere?
Röviden a táplálék átalakítása energiára. Kicsit bővebben pedig nincs ebben semmi rejtély, egyszerűen arról van szó, hogy minden bevitt anyag hat a szervezetünkre, ami felbontásra kerül, aztán a szervezetünk megtesz mindent azért, hogy a testidegen anyagokat kilökje. Ilyenkor érezhetjük azt, hogy rossz a közérzetünk vagy nem jó a gyomrunk.
Na de ennyire egyszerű lenne?
A fölösleges anyagoknak nincsen gyógyerejük, éppen ezért megterhelik a szervezetet és növelik a mérgezettséget. A hízás a méreganyagok felhalmozódása (is). Kb. 35 éves korunkra telik meg a szervezet szeméttárolója és ekkor ugyan elindul egy automatikus tisztítási folyamat, viszont ahhoz édes kevés, hogy egészségesen tartson minket. Ilyenkor fordulhatnak elő az ún. egy hétig tartó betegségek, amik szintén jelzések felénk és sajnos sok esetben nem vesszük komolyan.
Mivel gyakran nehezen emészthető táplálékot fogyasztunk, ezért sem a vér, sem a sejtek nem tudják felvenni ezeket az anyagokat .
Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerek minősége romlott?
Ahogyan egy korábbi cikkemben írtam , genetikai programunk több, mint százezer éves. Homo sapiens ősünk mindenevő volt, szükség is volt erre, mert akkoriban az élet elég küzdelmes volt. Biorendszere mindent tudott hasznosítani, pedig háromszor annyi létfontosságú anyagot hasznosított, mint ma. Mivel túlélésre volt kódolva, ezért a tápanyagokat el tudta raktározni, hogy az ínségesebb időszakok ne viseljék meg.
De a legfontosabb! Hogy állandóan mozgásban voltak!
Ma is ugyanezekre a tápanyagokra van szükségünk, hiszen a jó élelmiszerek nagyban befolyásolják gondolkodásunkat, fizikai aktivitásunkat. Ki ne vágyna arra, hogy ne legyen fáradt? A munkáját aktívan és szakértelemmel végezze el? Ami a gond, hogy a táplálék raktározását zsírpárnákkal oldottuk meg, amivel igazán nem tudunk mit kezdeni, hiszen számos problémát hordoz magában azon túl, hogy súlyos esetekké válunk.
Rossz a benzin. Az autónkat mégis a megfelelővel etetjük.
A 70 billió sejtünk már nem kapja meg igazán, amire igazán szüksége lenne. Genetikai programunk gyakorlatilag nem ismer fel bizonyos ételeket. Persze mondhatjuk azt félvállról, hogy majd hozzászokik, csakhogy a test sem hülye és majd válaszlevélben küld nekünk egy zsenge cukorbetegséget egy kis köszvénnyel nyakon öntve, majd desszertnek szív- és keringési betegség lesz tálalva. Egész jó kis menü, amit az érdektelenségünk főzött.
Mi a megoldás?
A bevitt ételek a hormonjainkra is nagy hatással vannak. Fáradtak vagyunk? Nyomott a hangulatunk? Messziről kerüljük el a késztermékeket! Tápanyagban szegények és egy csepp vitamin- és ásványianyag löketet sem kapunk ezektől.
A hízást ugyanis tápanyaghiány okozza!
A túlsúly abban az esetben jelentkezik, ha nincs megfelelő vitamin- és ásványianyag készletünk. Akkor mielőtt rohannánk beszerezni ezeket, figyeljünk inkább arra, hogy mivel van a spájz feltöltve. Ma, amikor a bőség világában élünk, hiányos és szegényes a táplálkozásunk. Egy könyvet meg lehetne tölteni azzal, hogy mit együnk és mit ne. Én inkább azt mondom, hogy álljunk meg és vizsgáljuk meg magunkat. Lehet, hogy fájni fog a látvány, de mi tettük ezt magunkkal.
Késztermékek esetében ne dőljünk be az alacsony kalóriatartalom feliratnak!
Csak a lelkünket csapjuk be ezzel és még többet akarunk enni. A könnyű élelmiszerek korszakában a lakosság túlsúlya megduplázódott ( és valószínűleg keveset is írtam).
Használjuk az eszünket és ne csak tányérban gondolkodjunk. Felejtsük el azokat a szlogeneket, hogy ÉLVEZEM AZ ÉLETET illetve VALAMIBEN ÚGYIS MEG KELL HALNI! Gyanús és talán egy picit nevetséges is.
A legokosabb. amit tehetünk, hogy megtanulunk egészségesen élni ebben az egészségtelen világban.
Maratonfutóként számos állapotba kerültem már, ami írott sorokért kiáltott. Nem fogok szigorú receptekkel traktálni senkit, egyszerűen csak azt akarom közvetíteni, hogy ha megszereted a mozgást, és a helyes táplálkozást, más területek is jobbá válnak az életedben (a munkád, a kapcsolataid, a magadhoz fűződő viszonyod). Az oldal célja az általános egészségen túl az információközlés.