A késztermék kényelmes, a zsírégető étel melós?

Azt hiszem meg is adtam a választ a címre. Na de ne szaladjunk ennyire előre, mélyedjünk egy kicsit jobban ebbe a témába. Az egészséges életmódról már szinte mindenhol olvashatunk, éppen ezért gyakran ellentmondásos információk között kell eligazodnunk. Véleményem szerint nem létezik olyan diéta, ami általánosan mindenkire alkalmazható, hiszen ahogy két egyforma ember nincs, úgy egyforma betegség sem. 

Csak azt fogadjuk el, ami tapasztalataink szerint a legközelebb áll az igazsághoz!

A cikk nem terjed ki mindenre, viszont bízom abban, hogy további tájékozódási vágyat kelt az olvasóban. 

Szóval ahhoz, hogy megértsük, hogyan is hízunk el, tudnunk kell, hogyan működik az anyagcserénk. Mert bizony az anyagcsere a "felelős" mindenért. És a mértékletes evés. 

túlsúly   étkezés
Az embernek nem kell koplalnia! Energiára minden esetben szükség van. 

Mi is az anyagcsere?

Röviden a táplálék átalakítása energiára. Kicsit bővebben pedig nincs ebben semmi rejtély, egyszerűen arról van szó, hogy minden bevitt anyag hat a szervezetünkre, ami felbontásra kerül, aztán a szervezetünk megtesz mindent azért, hogy a testidegen anyagokat kilökje. Ilyenkor érezhetjük azt, hogy rossz a közérzetünk vagy nem jó a gyomrunk. 

Na de ennyire egyszerű lenne?

A fölösleges anyagoknak nincsen gyógyerejük, éppen ezért megterhelik a szervezetet és növelik a mérgezettséget. A hízás a méreganyagok felhalmozódása (is). Kb. 35 éves korunkra telik  meg a szervezet szeméttárolója és ekkor ugyan elindul egy automatikus tisztítási folyamat, viszont ahhoz édes kevés, hogy egészségesen tartson minket. Ilyenkor fordulhatnak elő az ún. egy hétig tartó betegségek, amik szintén jelzések felénk és sajnos sok esetben nem vesszük komolyan. 

Mivel gyakran nehezen emészthető táplálékot fogyasztunk, ezért sem a vér, sem a sejtek nem tudják felvenni ezeket az anyagokat . 

Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerek minősége romlott?

túlsúly   étkezés
Vannak ételek, amikre nincs ráhangolódva a szervezetünk. 

Ahogyan egy korábbi cikkemben írtam , genetikai programunk több, mint százezer éves. Homo sapiens ősünk  mindenevő volt, szükség is volt erre, mert akkoriban az élet elég küzdelmes volt. Biorendszere mindent tudott hasznosítani, pedig háromszor annyi létfontosságú anyagot hasznosított, mint ma. Mivel túlélésre volt kódolva, ezért a tápanyagokat el tudta raktározni, hogy az ínségesebb időszakok ne viseljék meg. 

De a legfontosabb! Hogy állandóan mozgásban voltak! 

Ma is ugyanezekre a tápanyagokra van szükségünk, hiszen a jó élelmiszerek nagyban befolyásolják gondolkodásunkat, fizikai aktivitásunkat. Ki ne vágyna arra, hogy ne legyen fáradt? A munkáját aktívan és szakértelemmel végezze el? Ami a gond, hogy a táplálék raktározását zsírpárnákkal oldottuk meg, amivel igazán nem tudunk mit kezdeni, hiszen számos problémát hordoz magában azon túl, hogy súlyos esetekké válunk. 

Rossz a benzin. Az autónkat mégis a megfelelővel etetjük. 

A 70 billió sejtünk már nem kapja meg igazán, amire igazán szüksége lenne. Genetikai programunk gyakorlatilag nem ismer fel bizonyos ételeket. Persze mondhatjuk azt félvállról, hogy majd hozzászokik, csakhogy a test sem hülye és majd válaszlevélben küld nekünk egy zsenge cukorbetegséget egy kis köszvénnyel nyakon öntve, majd desszertnek szív- és keringési betegség lesz tálalva. Egész jó kis menü, amit az érdektelenségünk főzött. 

túlsúly   étkezés
Testünkkel nem bánunk gondosan. 

Mi a megoldás? 

A bevitt ételek a hormonjainkra is nagy hatással vannak. Fáradtak vagyunk? Nyomott a hangulatunk?  Messziről kerüljük el a késztermékeket! Tápanyagban szegények és egy csepp vitamin- és ásványianyag löketet sem kapunk ezektől.

A hízást ugyanis tápanyaghiány okozza!

túlsúly   étkezés
Mellőzzük a készterméket!

A túlsúly abban az esetben jelentkezik, ha nincs megfelelő vitamin- és ásványianyag készletünk. Akkor mielőtt rohannánk beszerezni ezeket, figyeljünk inkább arra, hogy mivel van a spájz feltöltve. Ma, amikor a bőség világában élünk, hiányos és szegényes a táplálkozásunk. Egy könyvet meg lehetne tölteni azzal, hogy mit együnk és mit ne. Én inkább azt mondom, hogy álljunk meg és vizsgáljuk meg magunkat. Lehet, hogy fájni fog a látvány, de mi tettük ezt magunkkal. 

Késztermékek esetében ne dőljünk be az alacsony kalóriatartalom feliratnak! 

Csak a lelkünket csapjuk be ezzel és még többet akarunk enni. A könnyű élelmiszerek korszakában a lakosság túlsúlya megduplázódott ( és valószínűleg keveset is írtam). 

Használjuk az eszünket és ne csak tányérban gondolkodjunk. Felejtsük el azokat  a szlogeneket, hogy ÉLVEZEM AZ ÉLETET illetve VALAMIBEN ÚGYIS MEG KELL HALNI! Gyanús és talán egy picit nevetséges is. 

 A legokosabb. amit tehetünk, hogy megtanulunk egészségesen élni ebben az egészségtelen világban. 

Ebben segíthetnek majd a következő fejezetben taglalt zsírégető tápanyagok

Beremiké