Mit tehetünk a narancsbőr ellen? 

A narancsbőr (cellulit) legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara, a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet. Már egy egész sereg cég próbál segíteni a nők millióit érintő problémáján, a narancsbőr eltüntetésén. A narancsbőr csökkentésére és megelőzésére már nagyon sokfajta stratégia létezik.

 

A nők 95 százalékának van narancsbőre, kortól és súlytól függetlenül. Tévhit, hogy a vékony és sportos nőknek nincs!

A strandszezon kezdetén képesek szinte minden csodaszert kipróbálni és ezzel elkezdődik a harc. 

De mégis hogyan és miért alakul ki? 

Nos, a szervezetünk amit nem használ fel cukrot, zsír formájában raktározza el a sejtekben, ami felhalmozódik a kötőszövetekben. 

Mivel a sejtek megduzzadnak, így a bőr felszíne kitüremkedik. Ennek "köszönhetően" a kötőszövet rugalmassága is csökken és már kész is az egyenetlen bőrfelszín. 

Legfőbb okként mégis a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavarát említik, minek következtében a hajszálerek falain keresztül több folyadék jut a sejtekhez, ezért lelassul a visszaszívódás. Ez ödémához is vezethet. 

A narancsbőr kialakulásának folyamata 

Számos oka lehet: a hormonális és genetikai okoktól kezdve, a mozgáshiányon át a helytelen táplálkozásig. Ezek után érthető, hogy elsősorban a comb és csípő területein jelenik meg.

Az ok egyértelmű: a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb. 

cellulit elváltozásnak három stádiuma van:

  • Az első stádiumban semmi sem észrevehető, a bőr felszíne sima álló és fekvő helyzetben egyaránt. Közelebbről megvizsgálva viszont láthatóvá válik a narancshéj felületére emlékeztető felszín, ehhez az aktuális bőr részt szét kell húzni. 
  • A második stádiumban álló helyzetben elkerülhetetlen a látvány, viszont fekve még simának tűnik. 
  • A harmadik stádiumban az úgynevezett "matracjelenség". Ez a végső állapot. 

Nagy különbségek lehetnek a nők között, hogy kinek milyen kiterjedésű és fokozatú a narancsbőre, melyben szerepe van az elhízásnak és a felborult férfi nemi hormon-háztartásnak is.

Mi vezet a narancsbőr kialakulásához?

Igazából majdnem minden, ami nem szolgálja a szervezetünk egészségét. Ilyen az alkohol, dohányzás, a rossz és rendszertelen táplálkozás, gyógyszerek, fogamzásgátlók és akár a vitaminok is. De tovább rontanak a helyzeten a zsírban és kalóriában gazdag ételek ( kiváltképp vacsorára! ).  Az anyagcsere felborulásával megemelkedik a vérzsírszint, magas vérnyomás alakul ki, majd cukorbetegség és hamarosan készen is állunk a köszvény vendéglátására is. 

Tudom, nem vicces ez az állapot, mégis úgy teszünk, mint akit nem érdekel. Lenézzük azokat, akik sportolnak és a legkülönbözőbb jelzőkkel illetjük őket.   Viszont ne felejtsük, hogy ezek a betegségek a kis artériás- és nyirokerekben is rontják a keringést, az pedig már végképp nem lesz vicces!

 

A köszvény nemcsak csúnya látvány, de igen fájdalmas is. 

  Ilyenkor kerül az emberek többsége abba az állapotba, hogy semmit vagy csak nagy ritkán változtatnak az életmódjukon. Gyakorlatilag feladják.  

Érdemes tippeket adni narancsbőr ellen?

Például azt, hogy legyünk türelmesek és kezdjünk el gyűjteni, mert nem olcsó vállalkozás, ha eredményt is el akarunk érni.  Számtalan stratégia létezik a csökkentésére, ehhez viszont kitartás szükséges lelkileg és anyagilag egyaránt. 
 Én azt tanácsolom, hogy talán kezdjük az életmódunk GYÖKERES megváltoztatásán! Ezután vethetjük be a " vegyi fegyvert", azaz a speciális krémek használatát, bár borsózik ezektől a hátam. 

INKÁBB! 

Méregtelenítés, salaktalanítás, lúgosítás és étrendkiegészítők

  • Fogyasszunk olyan fűszerteákat, amik segítik a méregtelenítést.
  • Lúgosítsuk szervezeteünket, ehhez vannak már kiváló minőségű zöldségtabletták.
  • A probiotikum segít hozzájárulni a normál bélflóra kialakulásához, ami elengedhetetlen ehhez a folyamathoz. 
  • Ha van lehetőségünk testsúlykontroll program alkalmazására, ne habozzunk latba vetni! Persze mozgással kombinálva.
  • Ásványianyag és nyomelem fogyasztása, hiszen elősegíti a zsír lebontását. 

Összefoglalva


Nem győzöm hangsúlyozni a mozgás fontosságát. Ha kezdők vagyunk, ne akarjunk azonnal súlyokat emelni és kilométereket futni. Osszunk le egy hétre legalább 3-4 óra mozgást. Hetente egyszer menjünk el szaunázni. Ezután jöhetnek a különféle krémek. Kezdjük a megfelelő táplálkozással, amely legyen rendszeres, vagyis napi ötszöri étkezés. Korlátozni kell a "látható" cukor fogyasztását, inkább reggelire együnk péksüteményt, kenyeret, amelyet így egész nap éget el a szervezetünk. Minél több zöldséget és gyümölcsöt együnk, főleg csokoládé és chips helyett, emellett fontos a napi 2-3 liter nem cukros folyadék bevitele is.

Egészségünkre!

Beremiké esszenciái