Már napi 15 perc jóga kedvező hatással van egészségünk megőrzésére. 

jóga  mozgás egészség légzés
Frissít, erősít, boldogít!

10 éve léptem frigyre a jógával, amit autodidakta módon sajátítottam el, mert fogyni akartam. Sikerült is 20 kilót leadnom a segítségével, no és persze nem elhanyagolható a megfelelő táplálkozás sem! 

 

De mi is ez az ősi módszer, amit a popsztároktól kezdve a pincéreken át az autószerelőkig, mindenki végez? Tehát a jóga mindenkié. Úgy is fogalmazhatnék, hogy  mozdulatlanságot érünk el mozgásból, a légzésünket használva. Nem szükségesek drága holmik a gyakorlásához, csupán csönd és némi tér, ha netán kicsit lendületesebbek lennénk. 

A jóga az egyik legjobb tréningprogram testnek és elmének egyaránt, aminek az a magyarázata, hogy olyan testrészeinket mozgatja meg, amit a hétköznapi mozgásaink során - de még sporttal sem - nem tudunk elérni.

  • Az összes izmunkat megtornáztatja;
  • a belső szerveinket átmasszírozza, ezzel mintegy tonizálja és élettel tölti meg azokat;
  • a véredényeinket átmossa;
  • az idegrendszerre pedig különösen jó hatással van: nyugtat, átmasszírozza agyunkat;
  • csontjainkat helyreállítja, megtanít a helyes tartásra;
  • a bőrünk kisimul;
  • energiát termel. 

Mikor jógázzunk?

Amikor kedvünk tartja, bármikor. A lényeg, hogy mindezt üres gyomorral tegyük. Vannak kifejezetten reggeli, frissítő gyakorlatok, amik új látásmóddal segítik indítani a napot. Toleránsabbak, nyugodtabbak és koncentráltabbak leszünk aznap, hiszen elménket ráhangolja a munkára. Ugye milyen jó lenne mindennap így végezni a feladatainkat? 

jóga  mozgás egészség légzés
A jóga segít a napi teendők könnyebb elvégzésében. 

Ha érezzük az éhség első jeleit, már kezdhetjük is a gyakorlást. Ne aggódjunk, ez hamar elmúlik. Főétkezést követően három órán keresztül ne erőltessük a jógát, természetesen kisebb étkezés megengedett, mint például müzli vagy gyümölcslé fogyasztása. 

Reggelente inkább energetizáló és egyensúlyteremtő gyakorlatokat végezzünk, délután esetleg lazító, összpontosító jógát, este pedig lazító ászanákat iktassunk be a könnyebb elalvás érdekében. 

Fontos! 

A tehéntejnek érzéstelenítő hatása van, ami tompítja az érzékeket! Éppen ezért jógázás előtt kerüljük ennek fogyasztását. 

Ha olyan gyakorlatokat végzünk, ami nagyobb igénybevételt kíván, gondoskodjunk a gyakorlat végén legaláb 20 percnyi pihenésről.

jóga  mozgás egészség légzés

A varázslat a rendszerességben rejlik. Előrelépés fizikai és szellemi állapotunkban csak ebben az esetben érhető el. Ne hanyagoljuk el testünk jelzéseit sem, és ne erőltessük a gyakorlatokat, mert könnyen húzódásokat szerezhetünk!

Felejtsük el azt a tézist, hogy a jógához hajlékonynek kell lenni! 

Ez gyenge kifogás! Hajlékonnyá válhatunk általa, de ez nem egy állásinterjú, ahol  feltételeknek kell megfelelnünk. 

A fejlődéshez heti minimum két jóga szükséges!  

A fejlődés lassú ütemű lesz és észre sem fogjuk venni, hogy mennyi változást generál bennünk. Saját magunk meglepetése leszünk. 

Gondoljunk csak bele, minden nap végezzük, ha nem is szisztematikus rendszerben. Reggel, amikor felkelünk, munkában a széken ülve szükségünk van a tagjaink nyújtoztatására. 

A jóga a belső és külső dinamika gyönyörű játéka. Ez a közös játék teszi lehetővé, hogy a jógára ne "csak" hajlékonyságfejlesztő módszerként tekintsünk, hanem mint a test és elme fejlesztésének komplex módjára. Sportolóknak kifejezetten ajánlott, hiszen növeli az edzettséget. Jómagam maratonfutóként hét éve alkalmazom, heti négy alkalommal az edzéseimbe beiktatva. 

Az edzettség mellett abban is segít, hogy egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Korántsem arról van szó, hogy más emberek leszünk, inkább azzá válunk, akik valójában vagyunk. A frusztráltság és stressz egy melléktermék és mellékhatás, amit ezzel az egyszerű tevékenységgel minimálisra csökkenthetünk.

Három szóban: mozgás, érzés, légzés

Örömmel fogjuk tapasztalni, hogy mennyit profitálhatunk belőle. 

Beremiké esszenciái